Aby pozbyć się niepotrzebnych kilogramów warto przyjrzeć się temu, co jemy. Można stosować przeróżne diety np. interwałowy post, który cieszy się ogromną popularnością. Oczyszczanie organizmu przeprowadzane w ramach Intermittent Fasting ma zarówno wady jak i zalety. Sprawdź, co jeść podczas diety i zdecyduj, czy jest to wyzwanie, które warto podjąć.
- Czym jest post przerywany?
- Czy dieta 8 na 16 jest zdrowa?
- Zalety i wady postu przerywanego
- Jak wspomóc uzyskanie wymarzonej wagi podczas stosowania postu interwałowego?
Czym jest post przerywany?
Interwałowy post (ang. Intermittent Fasting) to rodzaj diety i strategii żywieniowej, która polega na jedzeniu różnego rodzaju produktów jedynie przez wyznaczoną ilość czasu. W ciągu pozostałych godzin doby należy zachować post. Celem takiego działania ma być oczyszczenie organizmu, pozbycie się zalegających w jelitach zbędnych produktów przemiany materii, a także redukcja nadmiernych kilogramów.
Dieta IF cieszy się obecnie coraz większym powodzeniem m.in. dlatego, że nie zakłada wymagających restrykcji i zakłada różne warianty, które można dopasować do własnych potrzeb. Wśród najpopularniejszych można wyróżnić takie jak post przerywany 20/4, 5/2 czy 6/1. Najczęściej wybieraną opcją jest jednak dieta 8/16. Zgodnie z tą wersją diety IF posiłki można spożywać przez 8 godzin w ciągu doby, a przez kolejnych 16 należy powstrzymać się od jedzenia.
Czy dieta 8 na 16 jest zdrowa?
Osoby poszukujące skutecznej metody na schudnięcie zastanawiają się, czy dieta 8 na 16 jest bezpieczna oraz co jeść podczas diety IF. Oczywiście post interwałowy, którego głównym założeniem jest jedzenie wyłącznie przez 8 godzin w tym wariancie i powstrzymanie się od jedzenia przez 16 kolejnych godzin nie oznacza, że to jedyne ograniczenie. Jednak dieta IF nie jest restrykcyjna. Zasadniczo interwałowy post nie zabrania spożywania żadnych produktów, jednak zalecane jest stosowanie się do zasad zdrowego żywienia.
Wśród zalecanych produktów znajdują się takie artykuły spożywcze jak chude mięso wołowe, drobiowe i wieprzowe, owoce morza i ryby, nabiał o niskiej zawartości tłuszczu, chude mleko, sery twarogowe, oliwa z oliwek, awokado, orzechy, nieprzetworzone owoce i warzywa oraz duże ilości wody. Do niezalecanych produktów należą m.in. tłuste mięsa i wędliny, takie jak np. boczek i smalec, masło, ciastka i ciasta, cukier, artykuły wysoko przetworzone czy alkohol.
Zalety i wady postu przerywanego
Post przerywany stosowany zgodnie z zasadami zdrowego żywienia umożliwia osiągnięcie ujemnego bilansu energetycznego, co pozwala na redukcję masy ciała. Możliwe jest także poprawienie metabolizmu i pracy jelit oraz zwiększenie wrażliwości na insulinę. Niekiedy też stosując interwałowy post i umiejętnie dobierając składniki, można obniżyć ciśnienie krwi oraz polepszyć parametry lipidowe. Niestety, aby się to udało, należy umiejętnie dobierać składniki oraz pilnować porcji spożywanych produktów. Zbyt duża ilość zjadanych owoców może przykładowo przynieść odwrotny efekt do zamierzonego.
Osoby, które mają problem z odmierzaniem porcji lub też nie dysponują odpowiednią ilością czasu na dobór składników przygotowywanych dań, mogą zastanowić się, co będzie dla nich lepsze: post przerywany czy dieta pudełkowa. Obecnie w ofercie wielu firm cateringowych jest możliwość wyboru różnych opcji żywieniowych utrzymanych w założeniach wielu popularnych diet. Dostępne są także warianty kaloryczne oraz zestawy złożone z różnej ilości dań. Kucharze opracowujący jadłospis dobierają też potrawy na cały tydzień z różnych składników, dzięki czemu osobom korzystającym z diety pudełkowej nie grozi monotonia.
Z pewnością jednak interwałowy post można też zorganizować samodzielnie, planując pożywny i smaczny jadłospis z zalecanych składników. Efekty postu przerywanego można wówczas zauważyć tak samo szybko, jak w przypadku stosowania diet przygotowywanych przez specjalistów. Samodzielne organizowanie dań będzie też z pewnością tańszym rozwiązaniem.
Jak wspomóc uzyskanie wymarzonej wagi podczas stosowania postu interwałowego?
Post przerywany warto stosować, wykorzystując składniki ekologiczne i najwyższej jakości. Podczas diety należy pamiętać o piciu dużej ilości wody oraz wspomaganiu organizmu dostarczaniem cennych witamin i minerałów.
Warto także wprowadzić do swojej diety domowe napoje z dodatkiem cytryny, i Miodu Manuka MGO™. Do przyrządzenia takiego domowego izotoniku można użyć wygodnych saszetek z Miodem Manuka MGO™ 100+, które doskonale sprawdzą się także jako dodatek do dań podczas podróży.