Czy Miód Manuka może powstać w Polsce? Jakim smakiem wyróżnia się na tle tradycyjnych miodów? Czy to prawda, że bywa fałszowany?
Popularność Miodu Manuka rośnie – coraz więcej osób chce wzbogacić swoją dietę o ten złoty nektar. Nic zatem dziwnego, że na jego temat pojawiają się też różne przekonania (zarówno prawdziwe, jak i błędne). Sprawdź najważniejsze fakty i mity o Miodzie Manuka. Dowiedz się, jaka jest prawda!
1. Miód Manuka był używany przez rdzennych Maorysów – FAKT
2. Miód Manuka pochodzi z Nowej Zelandii – FAKT
3. Miód Manuka ma unikalny system oznaczania jakości (MGO i UMF) – FAKT
4. Miód Manuka jest gęstszy i bardziej intensywny w smaku niż inne miody – FAKT
5. Miód Manuka może być stosowany na różne sposoby – FAKT
6. Miód Manuka jest jednym z najdroższych miodów na świecie – FAKT
7. Nie każdy miód Manuka ma wysoką zawartość MGO – FAKT
8. Nowa Zelandia ma surowe przepisy dotyczące autentyczności miodu Manuka – FAKT
9. Każdy Miód Manuka jest taki sam – MIT
10. Im ciemniejszy kolor, tym lepszy Miód Manuka – MIT
11. Oryginalny Miód Manuka można znaleźć w każdym supermarkecie – MIT
12. Każdy może spożywać miód Manuka – MIT
13. Każdy miód z Nowej Zelandii to miód Manuka MIT
14. Im wyższe MGO, tym lepszy smak – MIT
15. Pszczoły zbierają nektar Manuka przez cały rok – MIT
16. Miód Manuka nie jest używany w kosmetykach – MIT
Miód Manuka był używany przez rdzennych Maorysów – FAKT
Maorysi, czyli rdzenni mieszkańcy Nowej Zelandii, przybyli na dzikie i piękne ziemie tego kraju między 925 a 1280 rokiem. Szybko zaczęli korzystać z jego naturalnych dobrodziejstw, m.in. krzewów manuka (łac. Leptospermum scoparium). Nie bez powodu nazywali je taonga, czyli treasure (skarb) [1]. Zdziwisz się, jak chętnie sięgali po wszystkie części tej rośliny!
Miód, olejek, napar czy wywar to nie jedyne zastosowania. Mocne drewno manuka okazało się świetne do palenia i ogrzewania, łowienia ryb czy tworzenia pochodni. Dodatkowo korzenie służyły do polowania na foki, a dym powstały podczas palenia zasuszonych liści odpędzał owady [2].
Miód Manuka pochodzi z Nowej Zelandii – FAKT
Odległa Nowa Zelandia to główny producent i eksporter Miodu Manuka (Manuka Honey), a krzewy manuka porastają czyste, dzikie i trudno dostępne tereny tego kraju. Aby zadbać o oryginalność tego złotego nektaru, nowozelandzki rząd wprowadził więc systemy licencjonowania i identyfikacji.
Krzewy manuka porastają również część Australii (w Tasmanii), jednak z Miodem Manuka jest kojarzona głównie Nowa Zelandia. To jedyne dwa kraje na świecie, z których może pochodzić oryginalny i certyfikowany Miód Manuka.
Chcesz wiedzieć więcej o pochodzeniu tego wyjątkowego produktu? Sprawdź artykuł: Pochodzenie i powstanie Miodu Manuka.
Miód Manuka ma unikalny system oznaczania jakości (MGO i UMF) – FAKT
Jednym z najważniejszych wyróżników Miodu Manuka jest stężenie substancji aktywnej o nazwie methylglyoxal (MGO). Ten złoty nektar ma więcej MGO niż jakikolwiek inny miód czy przebadany pod tym kątem produkt spożywczy.
Dla określania jakości Miodu Manuka wykorzystuje się obecnie 2 systemy oznaczenia: certyfikaty MGO i UMF. Ten pierwszy jest dokładniejszy i wskazuje, jaka jest minimalna zawartość methylglyoxalu w danej partii miodu.
Czy wiesz, że… W Miodach Manuka od Manuka Health New Zealand rzeczywista zawartość MGO jest znacznie wyższa od tej deklarowanej na etykiecie? Więcej dowiesz się z artykułu: Wszystko o Miodzie Manuka – co odkrywają najnowsze badania?
Miód Manuka jest gęstszy i bardziej intensywny w smaku niż inne miody – FAKT
Czym różni się Miód Manuka od innych miodów? Jego miłośnicy są zgodni: ma inny smak! Według wielu osób nie jest tak słodki (dlatego można jeść go łyżeczką), a dodatkowo wyróżnia się głębokim aromatem. Dla niektórych jest lekko orzechowy, inni wyczuwają korzenne nuty, a jeszcze kolejni – przyjemną goryczkę.
Dodatkowo Miód Manuka jest też gęstszy, kremowy i bardziej puszysty niż tradycyjne miody, co ułatwia stosowanie go na co dzień w kuchni, np. do koktajli, sosów sałatkowych czy słodzenia.
Miód Manuka może być stosowany na różne sposoby – FAKT
Głównym zastosowaniem Miodu Manuka jest spożywanie go bezpośrednio z łyżeczki. Taki codzienny rytuał to jednak dopiero początek! Specyficzny smak tego złotego nektaru powoduje, że świetnie nadaje się również do eksperymentów kulinarnych.
Posłodzisz nim chociażby ulubiony napój, dressing do sałatki, sos do naleśników czy pożywną zupę. Bez wątpienia dodaje niebanalnego smaku i aromatu!
Dodatkowo znajdziesz go nie tylko w słoiczkach czy saszetkach. Masz do wyboru również inne produkty z Miodem Manuka, takie jak:
- kosmetyki z Miodem Manuka (np. pomadka do ust),
- suplementy diety z Miodem Manuka (np. syrop czy spray doustny).
Miód Manuka jest jednym z najdroższych miodów na świecie – FAKT
Ile kosztuje Miód Manuka? Cena za 100 g waha się w granicach 22–100 zł (zależy od tego, jakiej wielkości opakowanie wybierzesz i jaką zawartość MGO ma produkt).
To trochę więcej niż w przypadku tradycyjnych miodów. Ma to jednak swoje uzasadnienie w dość wysokich kosztach produkcji i transportu: rdzenne pochodzenie, certyfikacja, import, niezależne badania, zrównoważone pszczelarstwo…
To wszystko powoduje, że Miód Manuka jest uznawany za produkt premium. Uważaj również na bardzo tanie zamienniki – to może być nieuczciwa konkurencja, która chce zachęcić Cię do zakupu podróbki.
Nie każdy miód Manuka ma wysoką zawartość MGO – FAKT
Zawartość MGO różni się w zależności od wielu czynników, m.in. koloru kwiatów czy czasu przechowywania gotowego już produktu. Znajdziesz więc zarówno Miód Manuka MGO™ 100+, jak i Miód Manuka MGO™ 850+. Na rynku dostępne są też blendy, np. miodem nektarowym wielokwiatowym.
Jaki Miód Manuka wybrać? Zawsze kieruj się tym, co znajdziesz na etykiecie. Jeśli miód ma wymagane oznaczenia i certyfikaty (w tym certyfikat MGO), masz pewność autentyczności. A to najważniejsze kryterium!
Nowa Zelandia ma surowe przepisy dotyczące autentyczności miodu Manuka – FAKT
Już wiesz, że certyfikowany Miód Manuka może pochodzić tylko z dwóch krajów. Głównym producentem i importerem jest jednak Nowa Zelandia, w której opracowano surowe przepisy regulujące produkcję złotego nektaru.
Dzięki nim znacznie trudniej wprowadzić na rynek podrobiony produkt (chociaż zdarzają się fałszerstwa, o czym przeczytasz tutaj: Fałszywe miody w Europie – jak nie dać się nabrać?).
Jak sprawdzić autentyczność Miodu Manuka? Szukając produktu dla siebie, dokładnie obejrzyj etykietę pod kątem:
- licencji FernMark – gwarancja pochodzenia i produkcji z uwzględnieniem rygorystycznych kryteriów określonych przez rząd (numer licencji Manuka Health New Zealand to 100226),
- identyfikatora RMP ID – potwierdzenie bezpieczeństwa i pochodzenia miodu od Ministerstwa Przemysłu Nowej Zelandii (numer partii z etykiety sprawdzisz TUTAJ).
Każdy Miód Manuka jest taki sam – MIT
Certyfikowany Miód Manuka to produkt naturalny. Może więc różnić się chociażby kolorem. Główna różnica między poszczególnymi słoiczkami dotyczy jednak zawartości MGO. Zobacz, jakie stężenie masz do wyboru w przypadku produktów Manuka Health New Zealand:
- Miód Manuka MGO™ 100+ (minimum 100 mg/kg),
- Miód Manuka MGO™ 250+ (minimum 250 mg/kg),
- Miód Manuka MGO™ 400+ (minimum 400 mg/kg),
- Miód Manuka MGO™ 550+ (minimum 550 mg/kg),
- Miód Manuka MGO™ 850+ (minimum 850 mg/kg).
Wbrew pozorom nie każdy Miód Manuka jest więc identyczny. Na rynku znajdziesz ponadto miody fałszowane, bez odpowiednich oznaczeń. Zawsze sprawdzaj etykietę, aby wybrać odpowiedni produkt dla siebie.
Im ciemniejszy kolor, tym lepszy Miód Manuka – MIT
Odcień Miodu Manuka nie ma znaczenia dla jego właściwości – naturalne produkty różnią się przecież barwą. W tym przypadku na kolor wpływają m.in. pogoda podczas zbiorów. Najlepszy Miód Manuka to więc po prostu ten, który ma odpowiednie certyfikaty. Jego kolor nie jest istotny.
Oryginalny Miód Manuka można znaleźć w każdym supermarkecie – MIT
Certyfikowany Miód Manuka jest dostępny tylko w dobrze zaopatrzonych sklepach (głównie internetowych) oraz niektórych aptekach. Czasem rzeczywiście możesz znaleźć go w sklepie spożywczym. Nie jest jednak standardowym produktem, który czeka na każdej półce obok miodów tradycyjnych.
Każdy może spożywać miód Manuka – MIT
Chociaż Miód Manuka jest produktem naturalnym, nie każdy może włączyć go do swojego jadłospisu. Unikaj go, jeśli masz alergię na miód. Szczególną ostrożność powinny zachować też osoby m.in. z cukrzycą czy rezygnujące z węglowodanów z powodów zdrowotnych.
A co z miodem w ciąży? Standardowo Miód Manuka może być spożywany w tym szczególnym czasie. Uważaj jednak, jeśli masz cukrzycę ciążową – w takiej sytuacji porozmawiaj ze swoim lekarzem.
Każdy miód z Nowej Zelandii to miód Manuka MIT
Oryginalny Miód Manuka zawsze pochodzi z Nowej Zelandii (albo ewentualnie Australii). Nie wszystkie miody z tego kraju są jednak produkowane na bazie krzewów manuka. Istnieją także inne rodzaje miodu (np. miód Rewarewa czy miód Kamahi). Podobnie jest zresztą w Polsce – gatunków miodu jest wiele (np. lipowy, gryczany, wielokwiatowy). Wszystko zależy więc od tego, które rośliny wykorzystano.
Im wyższe MGO, tym lepszy smak – MIT
Zawartość methylglyoxalu może mieć pewien wpływ na smak Miodu Manuka, jednak trudno określić go jako „lepszy” lub „gorszy” – wszystko zależy od indywidualnych preferencji. Stężenie MGO dobierz do własnych potrzeb.
Jeśli chcesz spożywać Miód Manuka bezpośrednio z łyżeczki, najlepiej sprawdzą się produkty o wyższej zawartości MGO (250+, 400+, 550+, 850+). Jeżeli miód ma być naturalnym słodzidłem, wzbogacającym smak potraw na co dzień – postaw na stężenie 100+.
Pszczoły zbierają nektar Manuka przez cały rok – MIT
Czym różni się Miód Manuka od innych miodów? Już wiesz, że kluczem jest wysoka zawartość MGO. Ale to jeszcze nie wszystko. Miód Manuka jest również bardzo rzadki.
Okazuje się, że drobne kwiaty manuka kwitną tylko 2–6 tygodni w roku (zwykle mówi się o ok. 4 tygodniach). Pszczoły mogą zbierać nektar jedynie w tym krótkim okresie. Tak ograniczony czas kwitnienia to kolejny czynnik, który wpływa na wyjątkowość i cenę Miodu Manuka.
Miód Manuka nie jest używany w kosmetykach – MIT
Miód Manuka jest stosowany także w kosmetykach. Znajdziesz go m.in. w paście do zębów, pomadce do ust, punktowym żelu na niedoskonałości czy kremie i balsamie. Właściwości tego złotego nektaru wykorzystuje się więc nie tylko w kuchni.
Miód Manuka jest jedyny w swoim rodzaju – to fakt! Wysokie stężenie MGO, rdzenne pochodzenie, ciekawy intensywny smak… To tylko niektóre cechy, które naprawdę go wyróżniają. Jeśli chcesz wypróbować ten produkt, sprawdź jednak etykietę pod kątem certyfikatów. Dzięki temu w 100% skorzystasz z właściwości Miodu Manuka!
[1] www.nzstory.govt.nz/stories-all/manuka-a-honey-of-a-plant
[2] www.otago.ac.nz/__data/assets/pdf_file/0024/295611/new-zealand-native-plant-use-062823.pdf