Opcje przeglądania
Cena
Promocja

Siedlisko Manuki w Nowej Zelandii

Dlaczego Miód Manuka jest tak wyjątkowy?

Miód Manuka produkowany był przez pszczoły przywiezione ze Starego Kontynentu, w pierwszych dekadach po przybyciu Europejczyków (początek XIX wieku). Początkowo nie cieszył się zainteresowaniem ze względu na swój specyficzny, intensywny smak. Dopiero w latach 30-tych ubiegłego stulecia zwrócono na niego uwagę. Zauważono wtedy, że bydło żywiące się niechcianym przez ludzi miodem nie choruje.

 

Pierwszy miód, który jest tak szeroko badany i rozpoznawany ze względu na jego niezwykłe walory naturalne

Zdrowie z Miodem Manuka

Znane są doniesienia świadczące, że o wyjątkowych właściwościach krzewu Leptospermum scoparium wiedziano na długo przed wyprodukowaniem pierwszej baryłki miodu Manuka. Rdzenni mieszkańcy Nowej Zelandii - Maorysi, oraz pierwsi osadnicy mieli w zwyczaju żuć młode pędy krzewu manuka i pić napój z jego nasion by leczyć czerwonkę i biegunki. Liście parzone w wodzie pomagały łagodzić dolegliwości przewodu moczowego i gorączkę. Natomiast wywar z kory stosowano do łagodzenia zaparć i kolek, uśmierzania obrzęków oczu i skutków oparzeń. Stosowano go także jako środek uspokajający i pomagający w zasypianiu.

Miód Manuka jest przedmiotem szeroko zakrojonych badań naukowych dotyczących jego niezwykłych właściwości naturalnych, które odróżniają go od innych miodów i sprawiają, że jest on tak wysoko ceniony na całym świecie. Produkcja miodu Manuka wymaga szczególnej troski i dużego doświadczenia. Wykazano, że methylglyoxal (MGO) jest naturalnie występującym związkiem, który sprawia, że miód Manuka jest tak wyjątkowy. MGO powstaje w miodzie z nektaru manuka. Podczas dojrzewania miodu, zawartość MGO może wzrastać.

Miód Manuka wymaga specjalistycznego przechowywania, a dokładne sprawdzenie miodu jest niezbędne do potwierdzenia jego jakości i czystości. Na wszystkich etapach tego procesu należy przestrzegać rygorystycznych przepisów. Czytaj więcej o methylglyoxalu

Czytaj więcej o methylglyoxalu

Co to jest Miód Manuka i dlaczego jest wyjątkowy?

Dwa Miody Manuka MGO™ 400+ Nektarowe 500 g (nawet do 608,1 mg/kg MGO) i Pasta do zębów z Miodem Manuka MGO™ 400+

Dwa Miody Manuka MGO™ 400+ Nektarowe 500 g (nawet do 608,1 mg/kg MGO) i Pasta do zębów z Miodem Manuka MGO™ 400+
Dwa Miody Manuka MGO™ 400+ Nektarowe 500 g (nawet do 608,1 mg/kg MGO) i Pasta do zębów z Miodem Manuka MGO™ 400+

W pakiecie otrzymują Państwo:

  • dwa słoiki Miodu Manuka MGO™ 400+ 500 g z rabatem 15 %
  • Pasta do Zębów z Miodem Manuka MGO™ 400+, Propolisem BIO30™ i olejkiem Manuka z rabatem 30%
  • przesyłkę kurierem GRATIS

 

 

Cena: 548,10 zł 651,00 zł
szt.
  • promocja
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium