Opcje przeglądania
Promocja

Siedlisko Manuki w Nowej Zelandii

Dlaczego Miód Manuka jest tak wyjątkowy?

Miód Manuka produkowany był przez pszczoły przywiezione ze Starego Kontynentu, w pierwszych dekadach po przybyciu Europejczyków (początek XIX wieku). Początkowo nie cieszył się zainteresowaniem ze względu na swój specyficzny, intensywny smak. Dopiero w latach 30-tych ubiegłego stulecia zwrócono na niego uwagę. Zauważono wtedy, że bydło żywiące się niechcianym przez ludzi miodem nie choruje.

 

Pierwszy miód, który jest tak szeroko badany i rozpoznawany ze względu na jego niezwykłe walory naturalne

Zdrowie z Miodem Manuka

Znane są doniesienia świadczące, że o wyjątkowych właściwościach krzewu Leptospermum scoparium wiedziano na długo przed wyprodukowaniem pierwszej baryłki miodu Manuka. Rdzenni mieszkańcy Nowej Zelandii - Maorysi, oraz pierwsi osadnicy mieli w zwyczaju żuć młode pędy krzewu manuka i pić napój z jego nasion by leczyć czerwonkę i biegunki. Liście parzone w wodzie pomagały łagodzić dolegliwości przewodu moczowego i gorączkę. Natomiast wywar z kory stosowano do łagodzenia zaparć i kolek, uśmierzania obrzęków oczu i skutków oparzeń. Stosowano go także jako środek uspokajający i pomagający w zasypianiu.

Miód Manuka jest przedmiotem szeroko zakrojonych badań naukowych dotyczących jego niezwykłych właściwości naturalnych, które odróżniają go od innych miodów i sprawiają, że jest on tak wysoko ceniony na całym świecie. Produkcja miodu Manuka wymaga szczególnej troski i dużego doświadczenia. Wykazano, że methylglyoxal (MGO) jest naturalnie występującym związkiem, który sprawia, że miód Manuka jest tak wyjątkowy. MGO powstaje w miodzie z nektaru manuka. Podczas dojrzewania miodu, zawartość MGO może wzrastać.

Miód Manuka wymaga specjalistycznego przechowywania, a dokładne sprawdzenie miodu jest niezbędne do potwierdzenia jego jakości i czystości. Na wszystkich etapach tego procesu należy przestrzegać rygorystycznych przepisów. Czytaj więcej o methylglyoxalu

Czytaj więcej o methylglyoxalu

Co to jest Miód Manuka i dlaczego jest wyjątkowy?

Miód Manuka MGO™ 400+ Nektarowy 500g (nawet 608,1 mg MGO/kg) z RABATEM 15% !!!

Miód Manuka MGO™ 400+ Nektarowy 500g (nawet 608,1 mg MGO/kg) z RABATEM 15% !!!
Miód Manuka MGO™ 400+ Nektarowy 500g (nawet 608,1 mg MGO/kg) z RABATEM 15% !!!

MIÓD NEKTAROWY MANUKA 400+ MGO™ (nawet 608,1 mg MGO/kg)

Najczęściej kupowany miód Manuka w Polsce.
Półkilogramowe opakowanie nowozelandzkiego Miodu Manuka MGO™ 400+. Produkt z tym oznaczeniem zawiera wysokie stężenie (400 mg/kg) methylglyoxalu - naturalnego składnika charakterystycznego dla miodów Manuka, występującego w znacznych ilościach tylko w niektórych miodach Manuka.

Cena: 261,80 zł 308,00 zł
szt.
  • promocja

Miód Manuka MGO™ 550+ Nektarowy 250g (nawet 770,5 mg MGO/kg) z RABATEM 15% !!!

Miód Manuka MGO™ 550+ Nektarowy 250g (nawet 770,5 mg MGO/kg) z RABATEM 15% !!!
Miód Manuka MGO™ 550+ Nektarowy 250g (nawet 770,5 mg MGO/kg) z RABATEM 15% !!!

Miód Manuka 550+ MGO™ 250g (nawet 770,5 mg MGO/kg)

Miód Manuka MGO™ 550+ to najwyższa dostępna jakość Miodu Manuka. Produkt z tym oznaczeniem zawiera wysokie  stężenie (co najmniej 550mg/kg) methylglyoxalu - naturalnego składnika charakterystycznego dla miodów Manuka, występującego w znacznych ilościach tylko w niektórych miodach Manuka.

Cena: 209,10 zł 246,00 zł
szt.
  • promocja
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium