Czy w ciąży można jeść Miód Manuka?

Miód Manuka to wyjątkowy gatunek miodu pochodzący z jednego najczystszych miejsc na ziemi – Nowej Zelandii. Wyróżnia się niepowtarzalnym smakiem, unikalnymi właściwościami oraz wysoką zawartością methylglyoxalu, którego ilość jest tutaj nawet kilkadziesiąt razy wyższa niż w innych popularnych odmianach. Czy jest on jednak wskazany dla kobiet w ciąży?

miód w ciąży czy można zdrowie dieta

 

Czy można jeść miód w ciąży?

Kontrowersje związane ze spożywaniem miodu przez kobiety w ciąży czy małe dzieci spowodowane są między innymi obecnością groźnej bakterii clostridium botulinum, wytwarzającej jad kiełbasiany. Owszem, bakteria jest niebezpieczna dla dzieci poniżej 12-go miesiąca życia. Wtedy jeszcze ich układ odpornościowy i mikroflora jelitowa nie są na tyle rozwinięte, aby poradzić sobie z zagrożeniem. Może to prowadzić do groźnej w skutkach odmiany botulizmu niemowlęcego.

Czy miód w ciąży zatem szkodzi? Bez obaw! Nie istnieje zagrożenie związane z botuliną jadu kiełbasianego. Środowisko przewodu pokarmowego kobiety ciężarnej ma bowiem ph kwaśne, co uniemożliwia wzrost zarodników i produkcję toksyn.

 

Miód w ciąży

Miód to doskonały, a przede wszystkim naturalny zamiennik cukru. Zawiera dobroczynne enzymy, naturalne przeciwutleniacze, witaminy i składniki mineralne. Stanowi doskonałe źródło łatwo przyswajalnej energii, a także może być wsparciem w budowaniu codziennej odporności przyszłych mam, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Tym bardziej, że w czasie ciąży możliwości stosowania leków syntetycznych są bardzo ograniczone.

Miód może też pomóc w łagodzeniu codziennych dolegliwości ciążowych, takich jak poranne mdłości czy zgaga oraz wspomóc apetyt i trawienie. Należy jednak stosować go z umiarem, zawiera bowiem cukry proste, takie jak fruktoza i sacharoza, ma także dość wysoki indeks glikemiczny.

Kobiety o nadmiernej masie ciała, podobnie jak kobiety cierpiące też na cukrzycę ciążową, powinny stosować miód pszczeli z dużą rozwagą. Warto też pamiętać, że w niektórych przypadkach miód może wywoływać reakcje alergiczne, co dotyczy już wszystkich osób, nie tylko kobiet w ciąży.

miód zdrowie zamiennik cukru ciąża

Miód jest świetnym zamiennikiem cukru

 

Jaki miód w ciąży?

Różne rodzaje miodów charakteryzują się w zasadzie podobnymi właściwościami – mniej lub bardziej silnymi, w zależności od rodzaju produktu. W głównej mierze związane jest to z ich pochodzeniem, czyli tym z jakiej rośliny oraz regionu zostały wytworzone.

Dużo żelaza, którego kobietom w ciąży może brakować zawiera miód gryczany. To także bogate źródło witaminy C, bardzo dobrze wpływa na ogólne samopoczucie i odporność mam.

Przy problemach z zaparciami, częstą dolegliwością w czasie ciąży, warto sięgnąć po miód akacjowy. Ten gatunek może pomóc także w redukcji stresu oraz ułatwić zasypianie przyszłym mamom.

Jednym z bardziej wartościowych odmian są miody spadziowe. Polecane są zwłaszcza w stanach przemęczenia i osłabienia organizmu. Zawierają bowiem wiele witamin oraz mikro- i makroelementów takich jak potas, magnez, sód czy wapń.

 

Miód Manuka w ciąży

Praktycznie każdy miód pszczeli jest wskazany dla kobiet w ciąży, ale miód z krzewu Manuka ma właściwości szczególne. To prawdziwa miodowa elita. W krzewie manuka znajduje się bowiem substancja aktywna o nazwie methylglyoxal (MGO).

Właściwości rośliny bardzo dobrze znane były już Aborygenom i Maorysom – rodowitym mieszkańcom Nowej Zelandii. Sporządzali z niej wywary, łagodząc za ich pomocą wiele różnorodnych dolegliwości.

Tradycyjne miody zawierają około 10 mg methylglyoxalu na 1 kilogram, tymczasem w Miodzie Manuka jego zawartość może wynieść nawet 50 razy więcej!

 

Miód Manuka dla matki

Korzyści płynące ze spożywania tego gatunku są szczególnie ważne z punktu widzenia przyszłej mamy. Polecany jest w szczególności w stanach przemęczenia lub przy niedoborze związków mineralnych i pierwiastków śladowych, których podczas ciąży czy w okresie karmienia każda mama bardzo potrzebuje.

Warto zaopatrzyć się w słoiczek i jadać miód nawet codziennie, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowych infekcji i przeziębień. O stężeniu substancji aktywnej informuje oznaczenie na opakowaniu. Tak więc np. miody oznaczone MGO™ 250+ zawierają co najmniej 250 mg methylglyoxalu w kilogramie miodu, a produkty oznaczone MGO™550+ nie mniej niż 550 mg w 1 kilogramie.

ciąża miód zdrowa dieta czy warto manuka

W ciąży Miód Manuka warto spożywać nawet codziennie

 

Miód Manuka dla dziecka

Podobnie, jak w przypadku przyszłych mam, Manuka to doskonała alternatywa dla cukru także w przypadku dzieci. Pamiętajmy, jednak by stosować go dopiero po pierwszym roku życia!

Najlepiej rozpuść miód w wodzie np. z dodatkiem cytryny lub w przestudzonej herbacie. Ważne bowiem, by napoje nie były zbyt gorące. W temperaturze powyżej 38°C miód Manuka traci swoje szczególne właściwości.

Miód Manuka można stosować także jako dodatek do jogurtów, koktajli, mussli czy deserów. Na rynku dostępne są również cukierki i lizaki zawierające miód manuka, które maluchom z pewnością przypadną do gustu!

Chmura tagów
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium