Miód Manuka to wyjątkowy gatunek miodu pochodzący z jednego najczystszych miejsc na ziemi – Nowej Zelandii. Wyróżnia się niepowtarzalnym smakiem, unikalnymi właściwościami oraz wysoką zawartością methylglyoxalu, którego ilość jest tutaj nawet kilkadziesiąt razy wyższa niż w innych popularnych odmianach. Czy jest on jednak wskazany dla kobiet w ciąży?
- Czy miód w ciąży szkodzi?
- Właściwości miodu w ciąży
- Ciąża a Miód Manuka
- Miód manuka dla mamy i dziecka
Czy można jeść miód w ciąży?
Kontrowersje związane ze spożywaniem miodu przez kobiety w ciąży czy małe dzieci spowodowane są między innymi obecnością groźnej bakterii clostridium botulinum, wytwarzającej jad kiełbasiany. Owszem, bakteria jest niebezpieczna dla dzieci poniżej 12-go miesiąca życia. Wtedy jeszcze ich układ odpornościowy i mikroflora jelitowa nie są na tyle rozwinięte, aby poradzić sobie z zagrożeniem. Może to prowadzić do groźnej w skutkach odmiany botulizmu niemowlęcego.
Czy miód w ciąży zatem szkodzi? Bez obaw! Nie istnieje zagrożenie związane z botuliną jadu kiełbasianego. Środowisko przewodu pokarmowego kobiety ciężarnej ma bowiem ph kwaśne, co uniemożliwia wzrost zarodników i produkcję toksyn.
Miód w ciąży
Miód to doskonały, a przede wszystkim naturalny zamiennik cukru. Zawiera dobroczynne enzymy, naturalne przeciwutleniacze, witaminy i składniki mineralne. Stanowi doskonałe źródło łatwo przyswajalnej energii.
Warto pamiętać, że jednak należy stosować go z umiarem, zawiera bowiem cukry proste, takie jak fruktoza i sacharoza, ma także dość wysoki indeks glikemiczny.
Kobiety o nadmiernej masie ciała, podobnie jak kobiety cierpiące też na cukrzycę ciążową, powinny stosować miód pszczeli z dużą rozwagą. Warto też pamiętać, że w niektórych przypadkach miód może wywoływać reakcje alergiczne, co dotyczy już wszystkich osób, nie tylko kobiet w ciąży.
Miód jest świetnym zamiennikiem cukru
Miód Manuka w ciąży
Praktycznie każdy miód pszczeli jest wskazany dla kobiet w ciąży, ale miód z krzewu Manuka ma właściwości szczególne. To prawdziwa miodowa elita. W krzewie manuka znajduje się bowiem substancja aktywna o nazwie methylglyoxal (MGO).
Właściwości rośliny bardzo dobrze znane były już Aborygenom i Maorysom – rodowitym mieszkańcom Nowej Zelandii. Sporządzali z niej wywary, łagodząc za ich pomocą wiele różnorodnych dolegliwości.
Tradycyjne miody zawierają około 10 mg methylglyoxalu na 1 kilogram, tymczasem w Miodzie Manuka jego zawartość może wynieść nawet 50 razy więcej!
Miód Manuka dla matki
Korzyści płynące ze spożywania tego gatunku są szczególnie ważne z punktu widzenia przyszłej mamy. O stężeniu substancji aktywnej informuje oznaczenie na opakowaniu. Tak więc np. miody oznaczone MGO™ 250+ zawierają co najmniej 250 mg methylglyoxalu w kilogramie miodu, a produkty oznaczone MGO™550+ nie mniej niż 550 mg w 1 kilogramie.
W ciąży Miód Manuka warto spożywać nawet codziennie
Miód Manuka dla dziecka
Podobnie, jak w przypadku przyszłych mam, Manuka to doskonała alternatywa dla cukru także w przypadku dzieci. Pamiętajmy, jednak by stosować go dopiero po pierwszym roku życia!
Najlepiej rozpuść miód w wodzie np. z dodatkiem cytryny lub w przestudzonej herbacie. Ważne bowiem, by napoje nie były zbyt gorące. W temperaturze powyżej 38°C miód Manuka traci swoje szczególne właściwości.
Miód Manuka można stosować także jako dodatek do jogurtów, koktajli, mussli czy deserów. Na rynku dostępne są również cukierki i lizaki zawierające miód manuka, które maluchom z pewnością przypadną do gustu!