Czy można mieć uczulenie na miód?

Miód to najbardziej popularny produkt pszczeli, którego dobroczynne właściwości doceniali już starożytni. Jego słodki smak kochają chyba wszyscy. Czy można jednak mieć na niego alergię? Na szczęście to bardzo rzadkie zjawisko. Kto jest najbardziej narażony na przykre dolegliwości alergiczne? Jaki miód uczula najbardziej i czy mogą go jeść dzieci? Sprawdzamy.

miód a alergia miody manuka zdrowie jedzenie

 

Czy miód uczula?

Nietolerancja miodu dotyczy zazwyczaj osób, które cierpią na sezonową alergię związaną z pyleniem roślin czy alergią na roztocza kurzu oraz pleśń. Czy miód jest alergenem? Sam w sobie nie wywołuje alergii, mogą ją natomiast powodować niektóre jego składniki, które pszczoły używają do jego produkcji.

Czy każdy może jeść miód? I tak, i nie... Miód zaraz po odwirowaniu, przecedzeniu czy przefiltrowaniu jest zazwyczaj wolny od szkodników czy innych zanieczyszczeń, a zatem bezpieczny dla alergików.

Niestety nie zawsze pszczelarze dysponują odpowiednim sprzętem do produkcji oraz przechowywania miodu i na różnych etapach produkcji może dochodzić do zanieczyszczenia go przez roztocza czy owady, ale także bakterie, grzyby i wirusy. Dlatego niezwykle ważne jest korzystanie ze sprawdzonych źródeł, w których zachowane są odpowiednie zasady higieny i bezpieczeństwa przy produkcji miodu.

Najczęstszymi alergenami są pyłki kwiatów, traw i drzew, białka pszczół lub ich fragmenty, a także zarodniki grzybów. Czynnikiem wywołującym przykre objawy bywa też rozkruszek – szkodnik, którym miód może być zanieczyszczony. Alergeny te mogą być niebezpieczne dla osób, u których zdiagnozowane zostało uczulenie na jad pszczeli, może wtedy bowiem dojść w do reakcji krzyżowej.

alergia na miód zdrowie alergeny uczulenie miód manuka

Zanieczyszczenia miodu najczęściej powodują uczulenia

 

Miód a alergia

Miód może być niezastąpiony w chorobach alergicznych górnych dróg oddechowych. Pozwala złagodzić symptomy pylenia traw i drzew, wspomaga też leczenie kataru siennego czy astmy.

Odczulanie za sprawą miodu najlepiej przeprowadzić na miesiąc lub dwa przed początkiem okresu pylenia. Zazwyczaj zaczyna się od niewielkich dawek i stopniowo zwiększa ilość zgodnie z zaleceniami lekarza. Następnie po dojściu do maksymalnej dawki powoli się ją zmniejsza aż do ilości początkowej.

 

Jak rozpoznać alergię na miód?

Objawy uczulenia na miód dotyczą zazwyczaj układu pokarmowego, oddechowego oraz skóry. Rzadko dochodzi natomiast do gwałtownej reakcji, która mogłaby zagrażać zdrowiu czy życiu.

Wysypka po miodzie to jeden z najczęstszych objawów alergii. Towarzyszyć jej może przykre swędzenie czy pieczenie skóry. Dolegliwości ze strony układu pokarmowego to zazwyczaj bóle brzucha oraz biegunki. Czasem może dojść do obrzęku ust, gardła czy zaostrzenia objawów astmy.

 

Jaki miód dla alergików, czyli czy Miód Manuka uczula?

Który miód najmniej uczula? Jak już wspomnieliśmy uczulenia nie wywołuje sam miód, ale niektóre jego składniki czy ewentualne zanieczyszczenia. Miodem, przy produkcji którego stosowane są szczególne środki ostrożności oraz rygorystyczne zasady jest Miód Manuka MGO, dlatego jest on jednym z bezpieczniejszych gatunków także dla alergików.

Ten szczególny miód pochodzący z Nowej Zelandii wymaga specjalistycznego przechowywania, a dokładne sprawdzenie jakości i czystości na wszystkich etapach produkcji jest niezbędne do potwierdzenia jego jakości i czystości odpowiednim certyfikatem.

Za gatunki najbardziej uczulające uważa się z kolei miody pochodzenia spadziowego oraz nektarowe miody wielokwiatowe.

alergia dieta zdrowie dzieci miód manuka uczulenie

W większości przypadków dzieci z powodzeniem mogą spożywać miód

 

Czy dzieci mogą jeść miód?

Miód dla dzieci, zdaniem specjalistów, jeśli tylko nie są one na niego uczulone, jest jak najbardziej wskazany. To nie tylko smaczny, ale i zdrowszy zamiennik cukru. Ważne jednak, by był podawany w rozsądnych ilościach, bo to w końcu produkt bardzo kaloryczny.

Wyjątkiem są niemowlęta poniżej 1 roku życia. Miód może zawierać bakterie Clostridium botulinum, które produkują jad kiełbasiany. To bardzo silna neurotoksyna, z którą w niewielkich ilościach ludzie dorośli oraz starsze dzieci radzą sobie bez problemu. Niestety nie rozwinięty jeszcze w pełni układ odpornościowy niemowląt nie jest w stanie zahamować rozwoju bakterii w jelitach i może dość do poważnych konsekwencji, a nawet śmierci dziecka.

Chmura tagów
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium