Sezon na pigwę rozpoczyna się jesienią, kiedy na krzewach dojrzewają twarde, gruszkowate owoce o bogatych właściwościach naturalnych. Warto dowiedzieć się o nich nieco więcej. Oto ciekawostki o pigwie i jej zastosowaniu prosto od Miodów Manuka MGO™.
Kiedy zrywać pigwę?
Owoce pigwy na pierwszy rzut oka przypominają niewielkie gruszki lub jabłka o żółtym zabarwieniu. Są sporych rozmiarów, charakteryzują się twardą skórką i wnętrzem. Sezon na pigwę rozpoczyna się jesienią. Pomimo tego, że krzew zaczyna kwitnąć w maju, to owoce są gotowe do zerwania dopiero w październiku. Warto pamiętać o tym, że pigwę najlepiej zbierać już po pierwszych przymrozkach, bowiem wtedy traci ona nieco goryczy.
Pomysły na pigwę
Na początku musimy podkreślić, że owoce pigwy charakteryzują się dość kwaśnym i cierpkim smakiem, toteż z reguły nie spożywa się ich na surowo. Eksperci dodatkowo wskazują na to, że ich nasiona obfitują w związki, które w nadmiernych ilościach mogą okazać się szkodliwe dla ludzkiego organizmu. Pomimo tego, że skórka i miąższ owocu nadają się do spożycia przed obróbką termiczną, to jednak wiele osób woli przygotować z nich przetwory lub napoje.
Z racji swoich cennych właściwości pigwa z roku na rok staje się owocem coraz bardziej popularnym w Polsce. Jest bardzo uniwersalnym owocem, z którego można przygotować dżemy, galaretki, nalewki, syropy i soki. Smak pigwy nie każdemu przypadnie do gustu, dlatego w celu jego złagodzenia warto dodać do niej Miód Manuka MGO™. Trzeba jednak podkreślić, że w temperaturze powyżej 40 stopni będzie pełnić tylko funkcję smakową i słodzącą, dlatego dodajemy go do dania po jego przygotowaniu i ostudzeniu.
Pigwa to świetny dodatek do herbaty
Przepis na pigwę z Miodem Manuka MGO™
Z racji tego, że zalety pigwy są niezaprzeczalne, warto poznać kilka pomysłów na przygotowanie jej z oryginalnym Miodem Manuka MGO™. Przykładowo, już najprostsza herbata z pigwą i Miodem Manuka MGO™ to napój, który nie tylko zachwyci kubki smakowe, ale także przyjemnie rozgrzeje w chłodne jesienne wieczory.
Osoby, które lubią słodkości, mogą przygotować dżem z pigwy. Wystarczy owoce pigwy obrać – co wcale nie jest takie łatwe! – a następnie pokroić na małe kawałki. Następnie należy dusić je z odrobiną wody i soku z cytryny, aż staną się całkiem miękkie. Gotowy produkt można zapasteryzować w słoikach i przygotowywać w ciemnym i chłodnym miejscu przez całą zimę. Wcale nie trzeba dodawać do niego cukru – dżem można osłodzić tuż przed podaniem przy pomocy oryginalnego Miodu Manuka MGO™.
Nalewka z pigwą i Miodem Manuka MGO™ to coś, co rozgrzeje w nawet najchłodniejszy wieczór. Wykonać ją może praktycznie każdy. W dużym słoju należy umieścić kilogram posiekanych owoców pigwy, a następnie zasypać je niewielką ilością białego cukru. Po upływie 5 dni do mieszanki należy dodać pół litra wódki lub spirytusu. Kombinacja ta powinna leżakować przez okres co najmniej dwóch tygodni. Na koniec smak nalewki można wzbogacić Miodem Manuka MGO™ i sokiem z cytryny, które dodadzą napojowi pięknego koloru i aromatu.
Pigwa do herbaty to coś, co warto mieć pod ręką w sezonie jesienno-zimowym. Przygotowuje się ją podobnie, jak sok. Pokrojone owoce pigwy wystarczy umieścić w niewielkim słoiku razem z odrobiną cukru i poczekać, aż całkowicie zmiękną. Miksturę należy następnie zagotować w garnku i przełożyć do czystych słoiczków. Po ostudzeniu można dodać do niej Miód Manuka MGO™.
Ciekawostki o pigwie
Pigwa to owoc, który w sezonie jesiennym jest bardzo popularny. Oto kilka interesujących ciekawostek o pigwie od Miodów Manuka MGO™:
- Pigwa w starożytności stanowiła symbol płodności.
- Już w dawnych czasach żucie pigwy było uznawane za sposób na utrzymanie świeżego oddechu.
- W starożytności Hipokrates uznawał pigwę za sprawdzony lek na różnego rodzaju dolegliwości.
- Pigwa zawiera największą ilość pektyn wśród wszystkich owoców.
- Pigwa zawiera większą ilość witaminy C niż cytryna. Dlatego też często nazywa się ją właśnie polską cytryną.
- Piękny, cytrusowy zapach owoców pigwy sprawia, że można wykorzystać je jako naturalny odświeżacz powietrza.
- Pigwa bardzo często bywa mylona z pigwowcem. Różnica tkwi w wielkości i kształcie owoców – podczas gdy pigwa jest duża i przypomina nieco gruszkę, owoce pigwowca są niewielkie i kwaśniejsze.