Cena
-
od
do
Promocja
Miód Manuka - Manuka Health New Zealand z certyfikatem RMP ID
Z roku na rok można zaobserwować systematyczny wzrost popularności Miodu Manuka. Ten niezwykły gatunek cieszy się coraz większym zainteresowaniem zarówno wśród świadomych konsumentów i środowisk naukowych. Nic zatem dziwnego, że na rynku pojawia się coraz więcej firm oferujących ten produkt, jednak warto zwrócić uwagę na jego oryginalność. Jak rozpoznać oryginalny Miód Manuka pochodzący z dalekiej Nowej Zelandii? Najlepiej sprawdzić certyfikat potwierdzający jego autentyczność.
Manuka Health New Zealand – ścisła kontrola na każdym etapie produkcji
Oryginalny Miód Manuka MGO™ pozyskiwany jest z nektaru kwiatów endemicznych i wiecznie zielonych krzewów manuka (łac. Leptospermum scoparium) porastających niezwykle czyste i praktycznie dziewicze tereny Nowej Zelandii.
Z uwagi na występujące inne rośliny miododajne uzyskanie jednorodnego produktu nie jest łatwe. Manuka Health New Zealand (MHNZ) to firma z wieloletnim doświadczeniem w produkcji i certyfikacji Miodów Manuka, a jednocześnie pionier w zakresie badania zawartości aktywnego związku, jakim jest methylglyoxal (MGO). Proces kontroli rozpoczyna się już na poziomie krzewu, a kończy na badaniu satysfakcji konsumenta.
Aby mieć pewność, że każde opakowanie Miodu Manuka MGO™ zawiera produkt spełniający wszelkie wymogi jakości handlowej i bezpieczeństwa spożywania, firma prowadzi regularną i bardzo skrupulatną kontrolę zarówno podczas wytwarzania, jak i dystrybucji miodu.
Gdy złożony przez pszczoły miód przejdzie w ulu pierwszy etap dojrzewania, zostaje ostrożnie pobierany z plastrów w wyspecjalizowanym zakładzie ekstrakcji apikultury Wairarapa w Te Awamatu. To właśnie tu znajduje się jedno z największych urządzeń do przechowywania miodu w Nowej Zelandii, a także akredytowane labratorium ISO17025. Jednocześnie pobierana jest próbka miodu, a następnie poddawana kompleksowym testom autentyczności i jakości.
Z ogromną dbałością pilnowana jest temperatura podczas przechowywania miodu w beczkach, tak by odpowiadała tej panującej w ulu, czyli 37–40 °C. Dzięki temu Miód Manuka produkcji MHNZ zaliczany jest do produktów surowych, czyli takich, które zachowują maksymalną ilość pierwotnych składników oraz wysoki poziom bioaktywności.
Następnie miód kierowany jest do zakładu przetwarzania w Te Awamutu, gdzie przed zapakowaniem do słoiczków poddaje się go kolejnemu testowi jakości. Oryginalny, jednoodmianowy Miód Manuka MGO™ posiada certyfikat oznaczony specjalnym numerem, który dołączamy do każdego słoiczka i który znajdziecie na etykiecie w pozycji: "Batch Number".
Certyfikat RMP ID, czyli produkcja i pakowanie w Nowej Zelandii
Zarówno przechowywanie miodu w beczkach, jak też mieszanie, pakowanie i dystrybucja Miodu Manuka MGO™ MHNZ odbywa się wyłącznie na terenie Nowej Zelandii. Oznacza to, że zapewnione jest bezpieczeństwo zarówno na etapie surowca, jak i gotowego produktu, gwarantujące jego czystość i wysoką jakość. Miód Manuka MGO™ posiada unikalny, opracowany w ramach HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) i GMP (Good Manufacturing Practice) certyfikat RMP (Risk Management Program).
Unia Europejska wymaga bowiem, aby wszystkie zakłady produkujące miód, które eksportują go na tereny UE, były wyraźnie określone, a wszystkim produktom towarzyszyło świadectwo weterynaryjne, zawierające identyfikator konkretnego zakładu produkcyjnego. Jeśli na słoiku nie ma identyfikatora RMP, oznacza to, że produkt był importowany na teren UE w beczkach i rozlewany do słoików już na terenie Europy.
Zakłady pozyskiwania i przetwarzania miodu Manuka Health New Zeland funkcjonują zgodnie z przepisami Nowozelandzkiego Urzędu ds. Zdrowej Żywności i są dopuszczone do dystrybucji w krajach UE.
Aby mieć pewność, że produkt był w 100% wyprodukowany oraz zapakowany na terenie Nowej Zelandii po odnalezieniu na etykiecie identyfikatora RMP, możecie sprawdzić go wpisując w wyszukiwarkę na stronie: https://www.foodsafety.govt.nz/registers-lists/risk-management-programmes/index.htm, dzięki niej zidentyfikujecie konkretny zakład produkujący Miód Manuka. Warto zanzaczyć, że Miody Manuka Health New Zaeland posiadają RMP.
Parametry jakościowe według Ministerstwa Przemysłu i badania firmy Propharma
W latach 2014–2016 Ministerstwo Rolnictwa Nowej Zelandii przeprowadziło program naukowy mający określić najistotniejsze cechyodróżniające nowozelandzki Miód Manuka od innych gatunków. W tym celu przebadano ponad 800 próbek miodu z 16 krajów.
Badania MPI wykazały, że dla oddzielenia czystego i pełnowartościowego nowozelandzkiego Miodu Manuka od innych gatunków wymagane jest połączenie markerów chemicznych oraz markera DNA z pyłku manuka. Muszą być one obecne, aby wiarygodnie nazwać produkt nowozelandzkim miodem Manuka i tylko miód, który spełnia te standardy, uzyskuje certyfikat na eksport jako Miód Manuka z Nowej Zelandii.
Firma Propharma, będąca wyłącznym dystrybutorem Miodu Manuka Health New Zealand zleca niezależne kontrole laboratoryjne w celu weryfikacji spełniania wymogów jakości handlowej i zgodności z międzynarodowymi oraz krajowymi normami dotyczącymi miodów.
Najczęściej kontrolowane przez nas parametry to:
- stężenie methylglyoxalu – mające na celu potwierdzenie ilości methylgloxalu zadeklarowanego na etykiecie oraz wskazanie rzeczywistej ilości MGO, która potrafi być większa nawet o 400mg/kg od wartości zadeklarowanej na słoiku
- zawartość HMF (5-hydroksymetylofural) w celu wykluczenia niedopuszczalnego przegrzania miodu lub jego zafałszowania np. syropem skrobiowym,
- liczba diastazowa wykluczająca niedopuszczalne przegrzanie miodu lub jego zafałszowanie,
- analiza pyłkowa określająca gatunek miodu
Wyniki badań potwierdzają, że Miód Manuka MGO™ Manuka Health New Zealand jest oryginalnym miodem pochodzącym z Nowej Zelandii oraz jednorodnym produktem pod względem zawartości pyłku z kwiatu manuka. Zawartość methyloglyoxalu w konkretnych produktach jest zgodna z oznaczeniami na opakowaniu, a wszystkie parametry fizykochemiczne spełniają wymagania krajowe i europejskie dla jakości miodów.
Na rynku pojawiają się miody, których producenci gwarantują stężenie methylgloxalu nawet na poziomie 2000 mg/kg. Zbyt wysoka zawartość związku może świadczyć o nadmiernym przegrzaniu miodu w procesie produkcji lub o jego niewłaściwym przechowywaniu. Oryginalne Miody Manuka mają deklarowane stężenie MGO maksymalnie na poziomie 550 mg/kg. Trzeba jednak wiedzieć, że to zawartość związku określana podczas pakowania miodu do słoika. Wraz z upływem czasu zawartość methyloglyoxalu może wzrosnąć nawet o kilkadziesiąt procent, co jest procesem całkowicie naturalnym.
Miód Manuka MGO™ 550+ 250g (nawet 954,1 MGO™)
Miód Manuka MGO™ 550+ to najwyższa dostępna jakość miodu manuka. Produkt z tym oznaczeniem zawiera wysokie stężenie (co najmniej 550mg/kg) methylglyoxalu - naturalnego składnika charakterystycznego dla miodów manuka, występującego w znacznych ilościach tylko w niektórych miodach manuka.
Miód Manuka MGO™ 550+ 500g (nawet 954,1 MGO™)
Półkilogramowe opakowanie miodu nektarowego manuka MGO™ 550+. Produkt z tym oznaczeniem zawiera najwyższe stężenie (co najmniej 550mg/kg) methylglyoxalu - naturalnego składnika charakterystycznego dla miodów manuka, występującego w znacznych ilościach tylko w niektórych miodach manuka.